Китайско-американската секта „Църква на всемогъщия Бог“ и как тя вербува в интернет*

Александър Дворкин

Сектата, за която искам да разкажа сега, все още не е забелязана в България. Но тя активно набира персонал и мисля, че вече се опитва да започне работа във Вашата страна. В този доклад ще разкажа за историята и вероизповедта на тази секта и за нейните първоначални опити да се установи в Русия. Има една руска поговорка: „Ако си предупреден, значи си въоръжен“. Докладът ми е предупреждение за български приятели и колеги.

Разглежданата секта е „Църквата на всемогъщия Бог“, известна още като „Източна мълния“. Тази секта произлиза от движението на „домашните църкви“ в Китай, което възниква малко след Първата световна война и поражда много секти от неговата среда, най-известната от които на Запад и в Русия е „Местната църква“ на Пазител Ни и Свидетел Ли (на нея е посветена отделна глава в моето „Сектознание“). В Китай тя се нарича Shouters („Викачи“). „Домашните църкви“ са доста често срещани в Китайската народна република, като правило те действат там незаконно, но повечето от тях не са забранени, така че те някак си могат да съществуват.

Сектата, на която е посветен този доклад, също е произлязла от тази среда. „Църквата на всемогъщия Бог“ (Quan Nenshen Jiao), наричана още „Източна мълния“ (Dongfang Shan Dian), е основана в началото на 90-те години в провинция Хънан, Централен Китай, от местния жител Чжао Вейшан (роден 1951), който обявил жена си за второто въплъщение на Христос. Чжао Вейшан, родом от провинция Хейлунцзян, бил водач на едно от поделенията на „Викачите“. Янг Сянбин (родена 1973) е жената, която по-късно става негова съпруга, а по-нататък – и „всемогъщият Бог“, през 1989 година започва да посещава „Домашните църкви“, а след това – и „Викачите“. През 1991 година тя започва да изрича думи, които според последователите ѝ били равни по сила и власт на думите на Иисус Христос. Членовете на тази група решили, че всички тези думи на младата китайка са вдъхновени от Светия Дух, и започнали активно да ги разпространяват. Чжао Вейшан, който по-късно се жени за Сянбин, се оказал най-активният в тази дейност. От 1993 година поклонниците на новопоявилата се пророчица започнали да вярват, че тя е Второто пришествие на Христос, че е въплътеният Бог и единственият всемогъщ Бог. Новото ѝ име започва да звучи като Светкавицата Дън, а новосъздаденото движение взема името „Църква на всемогъщия Бог”.

Противно на реалността днес сектата твърди, че никога не е имала нищо общо с „Викачите“ и е родена благодарение на преките действия на Христос от последните дни – „всемогъщия Бог“. Второто име – „Източна мълния“, е свързано с евангелския цитат, който според сектантите потвърждавал тяхната теория за второто въплъщение на Христос: „както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад, тъй ще бъде пришествието на Сина Човечески“ (Матей 24:27). Интересното е, че същият цитат е бил използван от ръководителя на някога огромната и мощна корейска секта на Сан Мян Муун, но разбира се, в негова полза.

Не знаем дали тази двойка предварително се е съгласила с всичко, разпределяйки ролите помежду си, или Чжао използва Янг като своя марионетка, но е сигурно, че всъщност Чжао е глава на сектата и той я контролира. Макар представители на сектата да твърдят, че Бог сега е въплътен в тялото на една жена, те никога не произнасят името Янг ​​Сянбин и говорят за нея като за „Всемогъщия Бог“ в мъжки род. За Чжао Вейшан се споменава като човека, който се използва от Светия Дух, свещеник и брат, а също и като административен ръководител на „Църквата“. Но името му се споменава много рядко[1].

Александър Леонидович Дворкин

Сега съпрузите твърдят, че „се крият от религиозно преследване“ в Чайнатаун, Ню-Йорк, където продължават да разпространяват вярата си в безопасност, далеч от огненото дихание на Великия червен дракон (Китайската комунистическа партия). Брошури и публикации на „Източната мълния“ широко се разпространяват в така наречената Чайнатаун квартали на американски, канадски и европейски градове. Чрез активно вербуване сектата набира последователи сред китайската диаспора и местните жители. Понастоящем значителни общности на „Източната мълния“ освен в САЩ съществуват още в Южна Корея, Италия, Канада, Франция, Испания и други страни, както и в Тайван и Хонконг.

Една от основните идеи на сектата е, че Китайската комунистическа партия (Великият червен дракон) е изчадие на ада и въплътен сатана, а нейното идване на власт означава близостта на края на света, така че борбата с тях (и с Китайската народна република) е техен свещен дълг. На 21 декември 2012 година (деня на апокалипсиса на маите, когато те чакаха края на света) сектантите проведоха серия от открити протести срещу правителството в Китай. В отговор на протестите бяха извършени многобройни арести. Според по-обективни данни в Китайската народна република под арест са няколко хиляди активни членове на сектата, обвинени в конкретни престъпления.

От самото начало сектата се занимавала с активна политическа дейност и била забранена, защото през 1995 година попаднала в категорията „Сидзяо“ („Опасна секта“). Членовете на сектата многократно били обвинявани в нарушаване на закона, включително за грабежи и убийства. През 2002 година последователите на Вейшан отвлекли 34 християни, лидери на „катакомбни“ общности. Те били измъчвани, дрогирали ги и се опитвали да повлияят на тяхното съзнание. Една жена от отвлечените съобщила за това на репортера Мат Ший[2]. Някои от тях били осакатени: на едни рязали уши, на други счупили краката. Също така според репортера сектата набирала нови членове чрез проституция.

Стана широко известен случаят със зверското убийство, извършено от хора на сектата, които вербуват последователи. През май 2014 година в един от ресторантите „Макдоналдс“ в град Чжаоюан, област Шандун, жертвата е била пребита до смърт със столове пред очите на нейните деца. Това сторили сектанти, които канели нови членове в организацията си и изисквали номерата на мобилните телефони от всички посетители на ресторанта. Задържаният убиец Чжан Лидонг не показа разкаяние. Той заяви: „Аз я бих с всичка сила и също я тъпках с краката си. Тя беше демон. Трябваше да го унищожим[3]“. Общо пет души са участвали в случая. Двамата преки убийци бяха осъдени от съда в град Янтай (провинция Шандун, Източен Китай) на смърт, един – на доживотен затвор, още двама – на лишаване от свобода съответно за седем и десет години.

Многократно през последното десетилетие е било съобщавано за незаконните дейности на сектата. Репортерът на Би Би Си Кери Грейси е подчертавала, че този култ разрушава семейството и понякога принуждава сектантите да убиват роднините си. Сред интервюираните от Грейси, чиито контакти са ѝ предоставени от китайските власти, била и дъщеря, която убила баща си за това, че искал да я освободи от влиянието на сектата, както и мъж, който инкогнито се присъединил към сектата, за да помогне на съпругата и тъста си да я напуснат.

Александър Леонидович Дворкин

Естествено, сектата отрича обвиненията в насилие и прехвърля всичко на китайските власти, като в същото време набляга на положителния пиар. След като започва да се разпространява извън границите на основната територия на Китайската народна република, сектата излиза от нелегалност и действа открито, отваря офиси в различни градове и активно се занимава с пропаганда. „Църквата на всемогъщия Бог“ се представя като открита, дружелюбна организация, което тя се опитва да покаже на новия си, много скъп многоезичен уебсайт, използван предимно за вербуване на последователи. Сектата настоява, че всички истории за нейните жестокости и убийства са пропаганда от страна на Китайската комунистическа партия: „Правителството на Великия червен дракон използва всички видове жестоки средства, за да смаже всички по най-жесток начин, изпълвайки страната със слухове. Цялата територия на Китай се превърна в свят на ужасите“.

Тъкмо тази версия (за невинността на сектата по отношение на всички престъпления) сега активно се използва и разпространява от цялата кохорта на западни сектозащитници. Независимо от това, дори на този нов пропаганден сайт могат да се намерят материали, които косвено потвърждават наличието на сектантско насилие. В него има раздел „Типични случаи на наказания за съпротива срещу всемогъщия Бог“. Например там се разказва за една 55-годишна жена, която не е позволила на клетка от сектата да се установи в нейното село. След това тя „започнала да кърви от гениталиите, после те почнали да загниват и тя умряла в ужасни мъки“. Когато я понесли да я погребат, от небето паднала мълния и изгорила ковчега ѝ[4]. И това е само един пример от стотиците, публикувани там. Като се имат предвид тези ужасни, натуралистични описания, които непрекъснато се умножават и повтарят на срещите на сектата, може да се предположи, че някои привърженици в разгорещената атмосфера на напрегнат апокалиптизъм решават да ускорят Божия съд над „враговете и демоните“ и възприемат себе си като инструмент на Божието възмездие. Не бива да забравяме също, че живеещото в Ню-Йорк ръководство на сектата определено може да дава заповеди за разправа с едни или други врагове на сектата.

Сектата отделя изключително голямо внимание на парите. Американският пастор Денис Балкомб, който работи в Китай, пише: „Бидейки много повече от религия, „Източна мълния“ е заинтересована да получава печалба от своите последователи. Те са като мафията. Те изцедиха сто милиона юана (16,5 милиона долара) от бедното селско население. Те са отлично обучени. Все едно че във вашата църква се внедрява криминален елемент. На ръководителите на християнските домашни църкви се предлагат огромни суми пари – по 150 хиляди юана (25,500 долара), за да преминат в сектата заедно с всичките си енориаши. Правителството смята, че основните пари те получават от места извън Китай“.

Точният брой на членовете на „Църква на всемогъщия Бог“ е неизвестен, но очевидно сектантските източници силно завишават тези цифри. Според данни от сектантите тяхната общност имала уж милиони последователи, а 400 хиляди от тях вече били в арести в Китай.

Досега във всички тези страни етническите китайци съставляват по-голямата част от членовете на сектата, но броят на местните жители постепенно нараства. Сектата не пести пари за вербуване и за това използва песни, танци, костюмирани представления, наема известни сектозащитници, които пишат за нея положителни отзиви, доказват защо новата организация може да се смята за християнска, лобират за нейните интереси в различни инстанции. Всичко това струва огромни пари, но за съжаление, нямаме никаква информация за източниците на обогатяване на сектата. Можем само да правим предположения за тях.

Александър Леонидович Дворкин

Сектата се радва на активна политическа подкрепа от САЩ и провежда активна антикитайска политическа кампания. Тя е много заинтересувана също и да пусне корени и да се укрепи в Русия, за което ще говорим във втората част на доклада, но нека първо да кажем още няколко думи за учението на „Църква на всемогъщия Бог“. Това, което ще чуете сега, е вътрешната доктрина на сектата, която вербовчиците първоначално не разказват на новодошлите, а само постепенно им разкриват своята „истина“.

***

Въпреки че сектантите постоянно се позовават на Библията, основният източник на тяхната доктрина и главното им „Свещено Писание“ е книгата „Словото се явява в плът“ и други изявления на „Всемогъщия Бог“, събрани в книги и цитатници. Всички тези хиляди страници текст са публикувани на сайта и са преведени на всички основни световни езици. Всички цитати, които привеждам по-долу, са от едни или други писания на сектата. Ето изявление, типично за стила на тези „произведения“:

В началото беше Словото и Словото беше у Бога, и Словото беше Бог… И Словото стана плът… Това (тоест трудът около явяването на Словото в плът – б. а.) е работата, която Бог ще извърши през последните дни, и това е заключителната глава на целия Му план за управление и следователно Бог трябва да дойде на земята и в плът да съобщи думите Си. Това, което се прави днес, и онова, което трябва да се направи в бъдеще, това, което ще бъде извършено от Бога, е крайното предназначение на човека, онези, които ще бъдат спасени, онези, които ще бъдат унищожени, и така нататък – цялата онази работа, която в крайна сметка е необходимо да се изпълни успешно, е ясно определена и всичко това става, за да се осъзнае истинският смисъл на явяването на Словото в плът… В бъдеще всяка от тези думи ще се изпълни. Настъпването на Божието дело се ускорява. Бог използва словото като средство, за да разкрие пред човека какво трябва да се прави във всеки период, какво трябва да направи въплътеният Бог в периода на последните дни, какво е самò по себе си Неговото служение, което трябва да се осъществи, и всички тези слова служат за осъзнаване на истинското значение на явяването на Словото в плът… Какво е истинската вяра в Бога днес? Това е приемането на Божието слово като реалност във вашия живот и познаване на Бога от Неговото слово с цел истински да Го обикнем. Ще внеса яснота: именно вярата в Бога, която ти позволява да се подчиняваш на Бога, да обичаш Бога и да изпълняваш своя дълг, е вярата на Божието творение. Това е целта на вярата в Бога[5].“

Сектантите вярват, че Бог общува с човечеството, изкупва го и го спасява чрез поредица от въплъщения: ако Бог не стане плът, Той остава Дух – невидим за човека и недостъпен за него. Човекът е творението на плътта, той и Бог принадлежат към два напълно различни свята и се различават един от друг по природа. Божият Дух е несъвместим с плътския човек и е невъзможно да се установят някакви отношения между тях. Нещо повече, човек не може да стане дух. Но Божият Дух може да се превърне в едно от създанията и да извърши своята първоначална работа[6].

И Иисус, и „всемогъщият Бог“ се смятат в сектата за въплътения Бог, изхождащ от Божия Дух. Техните думи и дела са израз на „Христос“. „Всемогъщият Бог“ обяснява: „Въплътеният Бог се нарича Христос, а Христос е плът, облечена в Божия Дух“. Сектата твърди, че Иисус, „всемогъщият Бог“, и Бог Йехова са едно и също. Така доктрината на сектата се оказва модалистка. Ереста на модализма била осъдена на редица древни събори, включително на Първия вселенски събор. Нещо повече, доктрината на сектата може да бъде окачествена като разновидност на „историческия модализъм“, допълнително осъден от Втория вселенски събор.

Според учението на „Църквата на всемогъщия Бог“ космическата история на човечеството се развива в продължение на повече от 6000 години. Този период е разделен на три епохи, известни още като „степени на работа“. „Всемогъщият Бог“ твърди:

Александър Леонидович Дворкин

„Целият ми план за управление, план, който се простира на повече от 6 хиляди години, се състои от три степени, или три епохи: епохата на закона в началото, епохата на благодатта (тя е също епохата на изкуплението) и епохата на царството в последните дни. Работата ми по време на тези три епохи се различава по съдържание в зависимост от естеството на всяка епоха, но във всяка епоха тя се свързва с нуждите на човека или, по-точно казано, се извършва според онези уловки, които сатаната използва във войната, която аз водя срещу него. Целта на моята работа е да победя сатаната, да направя явни моята мъдрост и всемогъщество, да разоблича всички уловки на сатаната и по този начин да спася напълно цялото човечество, което живее под негово управление [7].“

Сега ние живеем в третата епоха, в която е станало въплъщение на Бога – също както Иисус в епохата на благодатта, и „всемогъщият Бог“ се е явил като последното Божие проявление. Разпъването на Иисус изпълнило работата по изкуплението и предоставило нови възможности на човечеството да общува с Бога. Иисус е изкупил човечеството от греха, но Той не е свършил работата по унищожението на греховната природа на човечеството. Епохата на царството (известна още като епохата на Словото) започнала през 1991 година, когато „всемогъщият Бог“ започва да изрича посланията си към човечеството. В епохата на царството, на хората се дава възможност да се освободят от оковите на греха, да се очистят и спасят, като влязат в „правилните взаимоотношения“ с Бога. Това е възможно, ако ние заедно с думите на „всемогъщия Бог“ приемем неговото дело по осъждането и очистването. Именно чрез това той спасява човечеството.

Тези, които са приели „всемогъщия Бог“, трябва често да му се молят и да признаят покварата на собствената си природа и господството на сатаната над нея. Под ръководството на Божиите слова те ще успеят да преодолеят своята греховна природа, да бъдат пречистени и усъвършенствани от Бога. Обаче само ограничен брой хора напълно ще се присъединят към истината и ще постигнат тази цел. На този последен етап човечеството ще бъде пресято. Спасените се трансформират в „Божия народ“, те са победителите, които са в правилни отношения с Бога.

Онези, които отхвърлят призивите на „всемогъщия Бог“, които не се откажат от своите неправедни пътища и преминат на страната на сатаната, ще бъдат съдени, наказани и унищожени. Те ще загинат при бедствия като земетресения и наводнения: „Цялото човечество признава, че наближава краят на света. Когато настъпи катастрофата, всеки, който се противи на Бога, осъжда Бог или се противопоставя на Бога, заедно с целия дяволски род на сатаната ще бъде унищожен при бедствия[8]“. Но Земята няма да бъде унищожена, а очистените от Бога ще оцелеят в катаклизмите от последните дни и ще живеят на Земята за вечни векове. Това учение е очевидна заемка от „Свидетелите на Йехова“.

***

Александър Леонидович Дворкин

И така, именно тази секта се опитва да се установи в Русия. Те вече са вложили много пари в този проект. Имат един много голям рускоезичен портал с огромен масив от информация. Всички преводи са направени професионално, аудиофайловете са снабдени с професионално преведени надписи, видеофайловете са професионално дублирани. Има много десетки музикални клипове с песни и танци и цели филми (с продължителност от половин час до три часа). И всички те са професионални, изпълнени от професионалисти, заснети и публикувани онлайн от професионалисти.

Още щом влезете в сайта, веднага се появява диалогов прозорец, където любезно Ви предлагат да отговорят на Вашите въпроси. Дават се и телефони за връзка, но те са американски и испански. В Испания на повикванията отговаря един китаец на име Антон, който много добре говори руски. Успяхме да вземем от него телефони на двама членове на сектата в Санкт Петербург и няколко пъти разговаряхме с тях по телефона и по скайп. Досега в Русия има малко последователи, които организират скайп сесии. Руски адепти на сектата съществуват в Нижни Новгород, Каменск-Уралск и в редица други градове.

Московските адепти са етнически китайци, които малко говорят руски. Но затова пък те са в масажния бизнес, което им дава възможност да общуват тясно с потенциалните привърженици.

Първият етап от вербуването започва с подчертаване на греховността на човечеството, обсебването на всеки човек от дявола и наличието на грешници във всяка религиозна организация, което би трябвало да води потенциалния адепт към заключението, че всички тези (други) религиозни общности не са истински. Както виждаме, това е в съответствие с учението на сектата, че Иисус не можал да унищожи грешната природа на човечеството и с нея можем да се справим само в последната епоха. Именно тази идея подчертава например една забавна песен, която може да се види във видеоклипа на съответния линк[9]. Ако човек приеме това твърдение, те започват постепенно да му внушават идеята за тайното второ пришествие на Христос преди последното – явното. Тази идея се предава на зрителя например в съответна театрална постановка (виж линка[10]).

Такива постановки има много десетки – също режисирани, изиграни и заснети на професионално равнище и дублирани от професионални артисти. Можете да си представите какви огромни средства струва това. А нали сайтовете на сектата са на петдесетина езика!

За съжаление, обхватът на доклада не позволява да се разкаже подробно за други видеоматериали на сектата. Но аз все пак трябва да цитирам един откъс. Това са фрагменти от дълго интервю с Масимо Интровине, най-известния и най-влиятелен сектозащитник в момента. Странно, но преводачите на сектата са превели интервюто изцяло, включително и това, което той е казал за Русия, въпреки че е по-вероятно това да отблъсне руската публика.

Ето разпечатка на този фрагмент:

„Въпрос:Да, и двамата правилно сте разгадали истинската цел, с която Китайската комунистическа партия използва своето определение за секта. Слагайки клеймо на църквите, които не са подвластни на нейния контрол, комунистическата партия безмилостно ги потиска под претекст за решителна борба срещу сектите. Китайските комунистически власти системно прибягват до такива мерки, за да запазят диктаторския си режим. Китайската комунистическа партия арестува и лишава от жилища безброй християни. Скъпи гости, професори, извън Китай има ли някакви други правителства на Запад, които осъждат определени религиозни групи, наричайки ги секти?

Александър Леонидович Дворкин

Интровине: Да, обаче тук по мое мнение има голяма разлика. Аз съм настроен много критично. Аз и някои от моите колеги по мое мнение, по-специално професор Джеймс Ричардсън, ние проучихме разликата в отношението на правителствата към така наречените секти. Има и страни, включително Франция, в които се водят списъци на сектите. Но! Има голям „но“! Понякога китайското правителство се опитва да каже: „О! Ние действахме точно като французите!“. Но ако сте попаднали в списъка на сектите във Франция, това не означава, че те ще ви хвърлят в затвора, и не означава, че можете да бъдете измъчвани или изпратени в поправителен лагер. Да, списъкът не е добро нещо. Не съм съгласен с правенето на списъци. Ако сте в списъка, понякога хотелът може да откаже да ви даде стая, като каже: „Ние не искаме да си имаме работа с Вас. Вие сте в списъка“. Понякога можете да имате проблеми при закупуване на ефирно време за реклама по телевизията. Но по принцип никой не е хвърлен в затвора. Така че това е сериозната разлика от Китай. Ситуацията в Китай може да се сравни със ситуацията в Русия. Защото в Русия наскоро чрез серия от решения на Върховния съд е създадена категорията „екстремистка религиозна организация“, която по своята неопределеност е много подобна на китайското понятие „сидзяо“. Вярно е също така, че Русия беше осъдена от Европейския съюз, ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа поради своята политика срещу така наречените екстремистки религиозни организации. Мисля, че е по-добре за китайското правителство да не го свързват с Русия в светлината на международното осъждане, което се случва в момента. Разбира се, също така е вярно, че руснаците са заинтересувани да се прави такава асоциация с китайците и да си намерят приятели в тяхно лице, като казват: „О! Ние постъпваме точно по същия начин!“. Но ми се струва, че това е в интерес на руснаците, обаче не и в интерес на Китай, защото Русия сега има ужасен образ в очите на международната общественост по отношение на свободата на вероизповеданията. Така че, ако китайците действат разумно, те биха се опитали да не бъдат обвързани с Русия в това отношение.“

И така, виждаме, че според поговорката „святото място никога не остава празно“, в замяна на лъжемесията Муун, който твърдеше, че е дошъл да извърши всичко, което Христос не успял да направи, се появи китайска жена, която говори за себе си почти същото. Наистина Муун не наричаше себе си Бог, а само „Месия“, спасител на човечеството и император на цялата земя. Ян Сянбин отиде по-далече и чрез своя мъж Чжао Вейшан провъзгласи себе си за „всемогъщия Бог“, при това била неговото последно въплъщение, като по този начин обединява аргументацията на Муун с есхатологията на „Свидетелите на Йехова“. И всичко това е включено в политическата дейност на сектата за дискредитиране на Китайската народна република, което, разбира се, ѝ осигурява подкрепата на американските правителствени структури. За щастие, ние засякохме още началния период на опитите на сектата да се укрепи в Русия. Мисля, че трябва да се направи всичко възможно, за да не успеят. Също така в България е нужно да обърнете внимание на тази секта и да предотвратите появата ѝ във Вашата прекрасна страна.

____________________________________________

*Публикувано в Защитата на вярата, предизвикателства и проблеми днес. Сборник с доклади от международна конференция. Издава Софийска света митрополия, София, 2022 година, с. 43-54. Същата статия е възпроизведена тук на основание чл. 24, ал. 1, т. 5 от Закона за авторското право и сродните му права.

Александър Леонидович Дворкин (роден на 20 август 1955 година, Москва, СССР) е руски изследовател на съвременното религиозно сектантство, активист на антисектантското движение в Русия, светски и църковен историк-медиевист, православен богослов, общественик и писател. Автор на 14 книги и повече от 450 публикации на 15 езика, автор на статии в Православната енциклопедия и три статии (две в съавторство) във Великата руска енциклопедия. Той гостува в Софийска св. митрополия през май 2016 г. и юни, 2019 година.

[1]. Gho Paul. The Reality of Zhao Weishan and Eastern Lightning. Gueonggi-do, 2018.

[2]. Shea Matt. The Cult Who Kidnaps Christians and Is at War with the Chinese Government. Vice. https://www.vice.com/en_us/article/7be5ya/the-chinese-cult-who-kidnap-christians-and-paint-snakes.

[3]. Gracie Carrie. The Chinese cult that kills „demons“. BBC News. <https://www.bbc.com/news/world-asia-china-28641008&gt;

[4]. Китайско-английски сайт на сектата „Църква на всемогъщия Бог“ <https://www.hiddenadvent.org/en/books/33448.html&gt;

[5]. Рускоезичен сайт на „Църквата на всемогъщия Бог“. <https://www.kingdomsalvation.org/ru/all-is-achieved-by-the-word-of-god.html&gt;

[6]. Англоезичен сайт на „Църквата на всемогъщия Бог“. <https://www.holyspiritspeaks.org/why-does-god-appear-to-man-by-being-incarnated-tobe-a-son-of-man&gt;

[7]. Англоезичен сайт на „Църквата на всемогъщия Бог“. <https://www.holyspiritspeaks.org/special-topic/three-stages-of-work/index.html&gt;

[8]. Англоезичен сайт на „Църквата на всемогъщия Бог“. <https://www.holyspiritspeaks.org/gospel/the-great-white-throne-judgment&gt;

[9].  Рускоезичен сайт на „Църквата на всемогъщия Бог“. <https://ru.godfootsteps.org/videos/videosits-such-a-joy-to-be-an-honest-person.html&gt;

[10]. Рускоезичен сайт на „Църквата на всемогъщия Бог“. https://ru.godfootsteps.org/videos/the-Lord-is-knocking.html

Изображения: авторът Александър Леонидович Дворкин. Източник Яндекс РУ.

Кратка връзка за тази публикация – https://wp.me/p18wxv-bqk

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s