Книга на пророк Софоний. Сведения за пророка*

Христо Попов

Пророк Софоний (от еврейски тайнозрител) бил син на Хусий, внук на Годолий, правнук на Аморий, праправнук на Езекия (1:1). Такова дълго родословие, по мнението на тълкувателите, указва на неговия произход от знатен род. Според преданието, записано от св. Епифаний, пророкът произлизал от Симеоново коляно. Пророческото си служение прекарал в дните на юдейския цар Йосий (1:1), който царувал от 641-610 година. Понеже пророкът в своята книга изобличава юдеите в открито идолопоклонство, което било прекратено по цяла Юдея чак в 18-тата година от царуването на Йосия, то естествено е да се заключи, че той произнесъл своето пророчество в първите години от царуването на Йосий.

Паметта на св. пророк Софоний Църквата празнува на 3 декември.

Съдържание на книгата

Главната мисъл на книгата е – Бог, чрез съд над човечеството, окончателно ще унищожи злото в света и от праведниците измежду всички народи ще образува Своето блажено царство. Тази мисъл е изложена в 3 глави: в 1-ва се говори за бедствията, които ще постигнат евреите, във 2-ра – за бедствията на езичниците, а в 3-та се рисува съвременното на пророка печално религиозно-нравствено състояние на Иерусалим и в противоположност на това, се начертава светла картина на бъдещото състояние на света, което ще настъпи след съда.

Отначало пророкът възвестява Божието определение за изтребване на целия свят – на нечестивите хора, животните, рибите и птиците, както е било във време на потопа. Частно, Бог ще простре Своята ръка върху Юдея и Иерусалим: ще унищожи имената на разните Ваалови идоли, имената на жреците и самите жреци. Също така ще постъпи и с онези, що се покланят на небесните светила по покривите, които се кълнат в Бог и в Молох, които отстъпват от Иехова и не Го признават за свой Бог. Изтребването ще се започне от царския дом, и никой няма да бъде пощаден; плач и ридание ще се разнася по целия град; нечестивият никъде не ще може да се укрие, защото Бог със светилник ще прегледа и претърси Иерусалим. Всичко ще бъде разграбено, хората ще бъдат като слепи, кръвта им ще бъде излята като прах, а труповете им ще бъдат изхвърлени като сметище (глава 1-ва).

Нека поне смирените да потърсят Бог, защото не ще могат никъде да се укрият в деня на гнева Господен, когато всички страни ще бъдат разорени. Защото ето, филистимските градове ще опустеят и ще станат владение на юдеите; а моавитяни и амонитяни ще ги постигне участта на Содом и Гомор; етиопяни ще бъдат избити с меч, а Асирия с Ниневия ще се превърнат на пустиня и развалини (глава 2-ра).

Тежка ще бъде участта на прочулия се със своите престъпления и нечистотии град Иерусалим, любим като гълъбица, но не слушащ божествените наставления. Неговите князе и началници са като рикаещи лъвове, съдиите – като хищни вълци, пророците (лъжливите) са празнословци, лекомислени, а свещениците оскверняват светлината и нарушават закона, без да гледат на това, че Бог постоянно явява пред тях Своето правосъдие и наказва беззаконниците. Ако Иерусалим иска да види Божието правосъдие, нека почака деня, когато Бог ще стане, ще събере всички народи и царства и над неправедните от тях ще излее всичката ярост на Своя гняв. Тогава Той ще даде чисти уста на народите, всички да призовават Неговото име и единодушно да Му служат. Тогава и Иерусалим няма да се срамува от своите постъпки, с които е сгрешил пред Бог, защото от неговата среда ще бъдат отдалечени всички горделивци. Нека се радва и тържествува Сионовата дъщеря: сам Бог ще я спаси, ще събере нейните разсеяни чеда и ще ги направи знаменити и славни между всички народи на земята (глава 3-та).

Глава 3-та, стих 3-ти. Яко львы рыкающе – както лъвовете със своето рикаене и свирепост навеждат ужас на всички животни, така и иерусалимските управители навеждат страх у народа със своите жестокости и неправосъдие. Вместо “волцы аравийстии” в еврейската Библия стои: “волцы вечерние”, тоест, вълци, които, силно изгладнели до вечерта, бързо се хвърлят върху плячката и цяла я изяждат, без да оставят нещо за другия ден.

Стих 4-ти. Презорливы – презрители, пренебрегващи истината. Нечествуют в закон – нечестиво постъпват в името на закона, тълкувайки го лъжливо, посвоему.

Стих 5-ти. Во истязании – във въздаянието.

Стих 7-ми. Углы их – основите, твърдините, на които се държало тяхното царство. Стих 7-ми. За вся елика отмстих на нем. – Аз бих простил на еврейския народ, ако той се покае – казва Бог, – нищо не бих изпълнил от онова, що съм определил да направя и да му отмъстя, бих отменил всички, определени от Мене бедствия и наказания. Истле все листвие их – обаче, злото е непоправимо: развалени са не само дърветата, но и листата, тоест не само бащите, но и малките деца.

Стих 8-ми. Потерпи Мене в день воскресения Моего во свидетелство – почакайте до онзи ден, когато аз ще се вдигна за опустошение (еврейска Библия).

Стих 9-ти. Тогда обращу к людем язык в род его – тогава всеки народ ще прославя Бога на своя роден език, а не само на еврейски, както е било в стария завет. В еврейската Библия стои: “тогава Аз ще дам на народите чисти уста, та всички да призовават името на Господа и да Му служат единодушно”.

Св. пророк Софоний (живял VII-ми век преди Христа)

Стих 11-ти. Не имаши приложити величатися на горе святей Моей – след като изтребя горделивците и беззаконниците, ти няма повече с тях да се гордееш на Моята свята планина.

Стих 13-ти. Пожируют – ще пасат, ще се хранят.

Предсказанията на пророк Софоний за Божия съд над народите се изпълнили във войните на вавилоняни, които били оръдие на Божия гняв против нечестивите и порочни хора. Но, предсказвайки за събитията, които щели да настъпят в скоро бъдеще, пророкът със своя вдъхновен поглед прониквал и в месианските времена. Така, той предсказва за разпространение на истинското боговедение по цялата земя, за окончателно изтребване на нечестивите и създаване общество от праведни хора, които ще се намират под милостивото покровителство на Иехова и ще бъдат избавени от всички нещастия и скърби (3:9, 15, 20). Очевидно е, че тук той подразбира духовния Израил, новозаветната църква. Това започнало да се изпълнява с първото идване на Спасителя, а окончателно ще се изпълни при второто Негово пришествие на земята.

Забележка. От книгата на пророк Софоний се взимат две паримии: 1) 3:8-15 на Велика Събота, поради това, че възвестяваното в това пророчество всемирно разпространение на вярата е плод на Христовата смърт и възкресение, и още поради това, че думите: “потерпи Мене в день воскресения Моего” (3-8), по мнението на блажени Иероним и блажени Августин, съдържат пророчество за Христовото възкресение, след което, по думите на Спасителя, ще се започне; “суд миру сему” (Иоан 12:31); и 2) 3:14-15 на празник Вход Господен в Иерусалим, поради това, че проявилото се в този случай веселие и ликуване на народа предизобразява щастливите дни за вярващите в Христовото царство, за което нещо се говори в дадено пророчество.

___________________________

*Публикувано в https://edamjanova.wordpress.com/. Същата статия е възпроизведена тук на основание чл. 24, ал. 1, т. 5 от Закона за авторското право и сродните му права.

Изображения: корица на книга на пророк Софоний, на руски език и св. пророк Софоний (живял VII век преди Христа). Източник Яндекс РУ.

Кратка връзка за тази публикация – https://wp.me/p18wxv-dMM