ДЕВЕТИ ЧЛЕН

В една света, вселенска и апостолска Църква

Въпрос: Какво е това „Църква”?

Отговор: Установено от Бога общество, наричано още богочовешко единство, членовете на което са съединени помежду си чрез православната вяра, Божия закон, свещената иерархия (монаси, свещеници и дякони) и тайнствата.

Въпрос: Какво назначение има това общество?

Отговор: Това общество има следните задачи:

– да съхранява неповредено и правилно да изяснява Св. Предание и Св. Писание;

– да способства за духовното усъвършенстване на своите членове.

Въпрос: Какво означава да се вярва в Църквата?

Отговор: Това означава благоговейно да се почита истинската Църква Христова с увереност, че в нея пребивава, спасително действа, учи и управлява благодатта, изливана от Основателя на Църквата – вечния Син Божи и неин Глава – Иисус Христос. Така че предмет на вярване в Църквата е собствено благодатта, която пребивава в нея. Църквата, доколкото тя е видима и към нея принадлежат православните християни, в същото време е невидима, доколкото тя е и на небето и към нея принадлежат всички, отишли си от този свят, вярвали в Иисус Христос и живели съобразно Неговата воля.

Въпрос: Защо Църквата е една?

Отговор: Защото тя е не просто общество, каквито са другите човешки общества, а несравнено по-тесен съюз на вярващите с Христа; ето защо Църквата се нарича още и тяло Христово, защото е живо духовно тяло, което има един Глава – Христос – и се одушевява от Светия Дух.

Въпрос: Откъде е видно, че Иисус Христос е единственият Глава на Църквата?

Отговор: Св. апостол Павел пише: „Друга основа никой не може да положи, освен положената, която е Иисус Христос” (1 Кор. 3:11). Членовете на Църквата Христова са длъжни да запазват пълно съгласие в учението за вярата и да живеят във взаимна любов.

Въпрос: Добре, но има Българска православна църква, Руска православна църква, Румънска православна църква, Сръбска, Цариградска и други.

Отговор: Единството на Църквата не се нарушава от това. Гореказаните църкви са поместни, тоест народни, или както е модерно сега да се казва – регионални. Тези църкви са отделни, тоест автономни, но откъм духовната си страна са членове на едно тяло – Христовата Църква и имат един Глава – Господ Иисус Христос и една благодат, и една вяра.

Въпрос: Съществува ли общуване на земната с небесната Църква?

Отговор: Това е една и съща Църква. Молитвата и вярата съединяват видимата част на Църквата с невидимата.

Въпрос: Що е това „света”?

Отговор: Църквата е света (свята), защото е осветена от Господ Иисус Христос чрез страданията Му и чрез установените от Него тайнства. Светостта на Църквата трябва да се разбира в смисъл, че нейните членове са осветени и се стремят към нравствено усъвършенстване и непорочност.

Въпрос: А как да се разбира, че е вселенска?

Отговор: Църквата не се ограничава с определено място, време или народ, а приема в себе си повярвалите в Христос от всички места, времена и народи. Църквата като институция е непогрешима и не се заблуждава и не говори лъжливо, защото Светия Дух, Който действа в нея, я предпазва от грешки и заблуждения.

Въпрос: Защо се нарича „апостолска”?

Отговор: Защото тя съхранява учението така, както е предадено на св. апостоли, и неизменно ще го запазва до края на този свят. Апостолското учение се продължава и от църковната иерархия (монаси, свещеници и дякони), която се подновява непрекъснато чрез тайнството Свещенство.

Въпрос: Думата „апостол” означава пратеник. Как може да се мисли за Църквата, като пратена?

Отговор: Църквата е  п р а т е н а  в света, за да го преобрази нравствено и духовно.

Следва…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s